fredag 29 april 2011

SKOLAVSLUTNING BLAND PALMERNA

Jag inser då jag reser till “min byskola” att tiden går snabbt, det har redan varit skolavslutning för studenterna. Det var en halvskakig dag med vädret, ömsom sol och en liten regnskur. Dock blev ingen blöt då personalen hade monterat upp tältet för studenterna.

Detta var min sjunde skolavslutning och många föräldrar börjar jag känna igen.

Det blev många tal denna dag och det tar tid att dela ut alla utmärkelser till eleverna. Det är varmt, mycket varmt, jag skulle tro att vi hade  + 35 C.

Jag håller alltid tal till eleverna vid varje skolavslutning, och brukar försöka varva mina tal till dem mellan deras lokala språk visayan och engelska. Vilket alltid får dem att le och applådera, troligen åt mina roliga visayan försök med svensk brytning!

image

Det är graduation ceremoni för eleverna i Pre School och för eleverna i årskurs 6. De äldre eleverna byter nu skola till High School som ligger en bra bit från deras by, och det är inte alla elever som fortsätter sin skolgång, men dock de flesta. Att promenera några kilometer i hettan, är både jobbigt och svettigt, kan jag lova er.

image

Dessa kappor som används till skolavslutningen, hyr man. Jag upptäckte tyvärr att det saknades flera elever under tältet. Än hur många gånger jag räknade så var eleverna där, men inte alla hade de vita kapporna på sig. När ingångs musiken började, insåg jag att några elever inte skulle delta.

Jag kan lova er att jag satt där med massor av grubblerier i mitt huvud.

Svaret jag fick av några, var att har man inte kappor, ja, då kan man inte delta i skolavslutnings ceremonin. Om det visar sig att orsaken till att man inte deltar i graduation ceremonin pga. avsaknad av kappan, ja då måste vi göra något åt det.

Samtidigt vill jag passa på att tacka er alla för det stöd många av er givit dessa studenter. Jag vet att fler vill vara med, jag kommer att skriva ett brev till er som uttryckt intresse att vara med till nästa skolår. 

Tack än gång!

image

Det är mycket sång och dans uppvisningar en sådan här dag. Det blev få bilder för min del eftersom batterierna i min kamera plötsligt slutade att fungera, trots nya batterier för dagen i kameran.

image

image

Detta året var det många “prominenta personer” som deltog vid skolavslutningen. Jag tillsammans med dem ska alltså sitta på scenen och barnen sitter nedanför och föräldrarna bakom eleverna. För mig är detta mycket konstigt, men så är det. Jag har givetvis försökt påverka detta, varje år, men det är inget man har lyssnat till.

Här sitter bl.a by chefen (Barangay captain), Vice Borgmästaren för kommunen, gästföreläsaren (den unga killen) Cluster Head och School District Supervisor och en teknisk ingenjör. Det var bara kyrkoherden som inte kunde delta denna dag.

Jag kan verkligen lova er att det snurrar många tankar i ens huvud en dag som denna, speciellt när jag ser studenterna och tänker på deras framtid.

image

Nu har eleverna sommarlov och skolan börjar igen någon gång under juni månad.

Jag hoppas eleverna ska gilla sin klassiska bok som sommarläsning. En mindre summa pengar delas också ut, tanken är att de ska kunna köpa en skoluniform till skolstarten för High School. Tack för ert stöd som gör det möjligt att stötta dessa elevers studiegång.

Till hösten ligger ett spännande projekt framför mig, det behöver filas lite till på. Nu väntar jag på besked från by chefen om by invånarnas tillåtelse att göra en liten vardags dokumentation  om livet i byn, i syfte till att samla in pengar till elevernas skolgång i byn.

Inga kommentarer: