tisdag 3 april 2012

Aktivitetsdag för barnen

När jag återigen besökte Filippinerna, kom jag att tänka på att det är nio år sedan jag började stötta denna skola, hela nio år sedan. Själv tycker jag att det känns som jag nyligen börjat detta givande och lärande arbete.

För första gången har jag arrangerat en sportdag för studenterna i Adlawan Elementary Skola. Oftast då jag besöker skolan har eleverna lektioner och det kan vara lite svårt att få till en naturlig konversation med barnen, det var därför jag bestämde mig för att ta ett “nytt grepp”.

Så när jag anlände till ön Bohol från Cebu, passade jag på att handla diverse småsaker för att kunna arrangera en dag utan större investeringar i material.

Här bjuder jag på bilder från en härlig dag!

När jag anlände till skolan var eleverna redan där och välkomnade mig med hissandet av den filippinska flaggan och de sjöng nationalsången både högt och ljudligt. Det var både vackert och känslosamt  för mig. Tänk er själv att välkomnas med både sång, flaggan och “We love you” budskapet.

image

image

image

Efter sången blev det uppvärmning, den stod eleverna själva för och jag blev imponerad!

image

image

Därefter började dagens aktiviteter och vi hade sju olika grenar vi tävlade i. Eleverna var från förberedelseklass upp till årskurs sex och jag delade in eleverna i två lag, dvs. det blåa och gröna laget!

image

Här är det frågesport som gäller..

image

image

image

Ägg på sked tävlingen hade de provat på förr, eleverna var jätteduktiga och de hejade ivrigt och högljutt på varandra.

image

Jublet var högt och fler bybor strömmade till skolan för att kolla upp vad vi sysslade med.

image

Tävlingen med att få in pennan i en tom glasflaska hade de aldrig gjort förut. Efteråt berättade eleverna att denna tävling var den absolut roligaste på hela dagen! Tänk vad roligt man kan ha med enkla medel!

image

image

Det skulle också fixas lunch till de 85 barnen så jag hade anlitat två kvinnliga kokerskor, som kom hem till mig på morgonen innan jag reste upp till barnen på berget. Kvinnorna skulle laga mat för 85 personer som sedan skulle skickas upp till byn och eleverna på en liten mini Cab truck. Upp på berget transporterade det senare lunchboxar innehållande nudlar med grönsaker och fläskkött, kyckling  och ris (15 kg rått ris kokades)

image

Lunchen var uppskattad och barnen ropade Jolibee Yippie, studenterna trodde att lunchmaten var från storstadens snabbmatsrestaurang Jolibee (kyckling och ris).

För många barn är denna måltid kanske den enda för dagen. Det är många barn som endast får ett mål mat om dagen, som ofta enbart kan bestå av ris.  

image

image  Det blev en underbar dag för mig och eleverna, de var så positiva och förväntansfulla och deras engagemang var det verkligen inget fel på. Det visade sig att det var deras första aktivitetsdag någonsin på skolan.

Ett speciellt tack till alla som hjälpt till att stötta eleverna i Adlawan, er insats gör stor skillnad!

Det var en trött och glad Katarina som tog multi cabben ner till samhället efter en het dag i solen och med en förlorad röst på köpet.

Inga kommentarer: